Tietokortti 5
Suositus:
Huomioimme toiminnassamme moninaisuutta. Kohderyhmillä on mahdollisuus osallistua toimintamme ja sen sisältöjen kehittämiseen.
Jokainen yhteisö koostuu ihmisistä, joilla on erilaisia ominaisuuksia, taustoja ja osaamista.
Tätä kutsutaan moninaisuudeksi.
Moninaisuuden ymmärtäminen ja huomioiminen ovat harrastustoiminnassa voimavara.
Myönteiset kokemukset itsestä ja toisista vahvistavat koko yhteisöä.
Harrastuksiin liittyy paljon odotuksia ja toiveita.
Niiden kuuleminen ja huomioiminen on tärkeää.
Parhaimmillaan osallistujat kokevat vahvaa osallisuutta ja omistajuutta harrastukseen.
Tämä tuetaan järjestämällä toiminnan kehittämiseen ja palautteen antamiseen toistuvia, turvallisia ja kiireettömiä tilanteita.
Sillä, millaisia sisältöjä tuodaan esiin, ja kenen historiaa ja kertomuksia kerrotaan, voi olla suuri vaikutus siihen, kokevatko harrastajat toiminnan omakseen.
Erilaisia taustoja, kiinnostuksen kohteita ja tapoja heijastavat sisällöt voivat vahvistaa tunnetta siitä, että “juuri minut” on otettu huomioon.
Toimimme näin:
- Moninaisuus on harrastustoimintamme suunnittelun lähtökohta. Huolehdimme, että toiminnan ohjaajat ja suunnittelijat voivat kartuttaa moninaisuusosaamistaan.
- Selvitämme aktiivisesti, onko joku ryhmä aliedustettuna osallistujissamme ja pyrimme poistamaan heidän osaltaan mahdollisia rakenteellisia ja sisällöllisiä esteitä.
- Meillä on riittävästi tietoa harrastajien taustoista toiminnan kehittämiseksi ja aliedustettujen ryhmien tunnistamiseksi.
- Huomioimme sisältöjen suunnittelussa eri näkökulmia ja kysymyksiä esimerkiksi sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, toimintakyvyn, ihonvärin, kulttuurisen moninaisuuden ja uskonnon osalta.
- Toiminnan sisältöihin ja toteutustapoihin on mahdollista vaikuttaa.
- Keräämme palautetta suunnitelmallisesti ja monikanavaisesti; keskustelemalla, toiminnallisilla menetelmillä sekä lomakkeilla ja kyselyillä. Huolehdimme siitä, että palautetta voi aina antaa myös nimettömästi. Saatua tietoa hyödynnetään aktiivisesti kehittämisessä.
- Huomioimme kaikkien osallistujien antamat palautteet ja kerromme, miten niihin tullaan reagoimaan tai on reagoitu.
Esimerkit ja vinkit
Vinkki 18
Joustavat, muokkautuvat ja riittävän väljät toiminnan rakenteet mahdollistavat yksilöllisten tarpeiden huomioimisen. Hyödyntämällä Design for All (suunnittele kaikille, DfA) -periaatteita luodaan pohja sellaisten ympäristö- ja palveluratkaisujen syntymiselle, jotka lähtökohtaisesti vastaavat monimuotoisen käyttäjäkunnan tarpeisiin. Design for All -prosessissa käyttäjät osallistuvat mukaan suunnittelu- ja toteutuksen kaikkiin vaiheisiin.
Wikipedian artikkeli Design for All -periaatteista (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen fi.wikipedia.org).
Vinkki 19
Nuorten akatemia on julkaissut Saavutettavan vapaa-ajantoiminnan askeleet -nimisen oppaan. Tutustu oppaaseen (siirryt pdf-tiedostoon toisessa palvelussa osoitteessa nuortenakatemia.fi).
Vinkki 20
Tiesitkö tämän – liikuttava juttu! –video kertoo erilaisuudesta ja oikeudesta osallistua. Videon ovat yhteistyössä tuottaneet Aspa-säätiön Mintressi-projekti, Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminta, Sokeain Lasten Tukisäätiö ja Suomen vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry.
Tiesitkö tämän – liikuttava juttu! -video (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen youtube.com).
Kartuta moninaisuuteen liittyvää tietovarastoasi tutustumalla esimerkiksi näihin:
Vinkki 21
Millaista on olla sateenkaarinuori Suomessa? Tutustu esimerkiksi näihin sivustoihin ja materiaaleihin:
Setan sivusto (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen seta.fi).
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ammattilaisille suunnattuun tietopakettiin sateenkaarilapsista ja -nuorista (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen thl.fi).
Vinkkejä liikunnan opetukseen ja ohjaamiseen sateenkaarinäkökulmasta löydät Liito ry:n sivuilta (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen liito.fi).
Sateenkaarihistoriakuukautta vietetään joka vuosi marraskuussa. Lisätietoja tapahtumasta saat Sateenkaarihistorian ystävät ry:n sivuilta (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen sateenkaarihistoria.fi).
Vinkki 22
Tutustu Musliminuori harrastaa -oppaaseen (siirryt pdf-tiedostoon toisessa palvelussa osoitteessa ehyt.fi).
Vinkki 23
Tutustu Vammaiset tytöt -mediaan ja sen harrastamista koskevaan osioon (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen vammaisettytot.fi).
Vammaishistoriakuukautta vietettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2024. Lisätietoja tapahtumasta saat vammaishitoriakuukauden sivuilta (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen vammaishistoria.fi).
Vinkki 24
Satakielikuukausi on äidinkieltä ja kielellistä moninaisuutta juhliva jakso. Lisätietoja tapahtumasta saat Monikielinen kirjasto ja Kulttuuria kaikille -palvelun ylläpitämältä Satakielikuukausi -sivustolta (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen satakielikuukausi.fi).