Tietokortti 11
Suositus:
Pyrimme huomioimaan suunnittelussa harrastukseen kulkemiseen liittyvät kysymykset.
Ihannetilanteessa harrastus sijaitsee lähellä harrastajaa ja siihen kulkeminen on esteetöntä ja helppoa.
Kun jo toiminnan suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon liikenneyhteyksiin ja kulkemiseen liittyvät kysymykset, on paremmat mahdollisuudet tukea harrastajia löytämään heidän omaan arkeensa parhaiten sopivat kulkemisen tavat.
Toimimme näin:
- Tarkistamme, että harrastuksen ajankohdat sopivat joukkoliikenteen aikatauluihin.
- Selvitämme, voiko harrastukseen kulkemiseen hyödyntää koulukuljetuksia esimerkiksi siten, että harrastus toteutetaan iltapäiväkerhon aikana.
- Tarjoamme 1) vanhemmille ja lapsille ja 2) omaishoidettaville ja omaishoitajille rinnakkaisryhmiä eli yhtäaikaisia ryhmiä harrastamiseen.
- Harrastuksemme äärelle pääsee helposti ja turvallisesti kävellen ja pyöräillen. Meillä on pyörätelineitä riittävästi.
- Pyrimme varmistamaan, että harrastuksen läheisyydessä on edullisia ja esteettömiä pysäköintimahdollisuuksia riittävästi. Viestimme pysäköintimahdollisuuksista harrastajille.
- Kannustamme läheisiä ja vanhempia luomaan kimppakyytiryhmiä.
- Otamme tarvittaessa selvää oman kuntamme kuljetuspalveluista ja -tuista, jotta osaamme ottaa ne tarvittaessa huomioon keskustellessamme harrastajien kanssa.
Esimerkit ja vinkit
Vinkki 45
Harrastamisen Suomen mallin verkkosivuille on koottu keinoja huomioida harrastamista koulukyydeissä (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen harrastamisensuomenmalli.fi).
Vinkki 46
Osalla ihmisistä on oikeus kuljetuspalveluihin, jotka on tarkoitettu niille, joilla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.
Lisätietoa kuljetuspalveluista on mm. Paralympiakomitean verkkosivuilla (siirryt toiselle sivustolle osoitteeseen paralympia.fi).